8.Tarta, czyli szybko, smacznie i tanio.

Dziś przychodzę do Was z przepisem pysznej tarty, którą postanowiłam zrobić na obiad. <3


Składniki na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 1 filet z kurczaka
– 1 cebula
– 300 g pieczarek
– 3 jajka
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz
– 150g śmietanki 18%
– 100g jogurtu naturalnego
– 100g sera żółtego
Najpierw robimy ciasto. Do  miski wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Wersja dla leniwych: kupujemy gotowe ciasto francuskie. Tarta będzie równie smaczna. :)
Kiedy ciasto chłodzi nam się w lodówce przygotowujemy pieczarki i kurczaka. W jednym garnku topimy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy i dusimy. W drugim garnku topimy drugą łyżkę masła i wrzucamy obrane i pokrojone w pół-plasterki pieczarki i dusimy przez kilka minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.
W między czasie kończymy nasze nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek i starty na tarce ser żółty.
Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i pieczarek, przykrywamy masą serową i na wierzchu dajemy resztę kurczaka i pieczarek. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie.
Moja tarta wystarczyła mi na 3 przepyszne obiadki. Pyszna, pożywna i sycąca- czego chcieć więcej!
Smacznego Kochani! :*


2 komentarze :